Stay updated about our products and our special sales

Histamine

Histamine is een biogeen amine (natuurlijk eiwit) die betrokken is bij een aantal processen in het lichaam. Zo speelt zij een rol in het maag-darm kanaal, het centrale zenuwstelsel, longen, slaapsysteem en het afweersysteem. Histamine wordt grotendeels opgeslagen in mestcellen.


Wat doet Histamine?

Histamine komt in het lichaam op een aantal plaatsen voor en wordt opgeslagen in mestcellen. Mestcellen zijn gespecialiseerde cellen die zich bevinden op locaties die in contact staan met de buitenwereld zoals huid, longen en het maag-darm stelsel. In het lichaam wordt histamine vrijgemaakt bij allergische reacties. Ook geneesmiddelen kunnen dit als (bij-)effect hebben.

Ook komt het voor in de hersenen waar het een rol speelt bij het doorgeven van signalen (neurotransmitter). De stof is onder andere betrokken bij het slaap-waak ritme. Vandaar ook dat sommige middelen tegen hooikoorts (antihistaminica) duf maken. Een overmaat leidt er juist toe dat men zeer waakzaam en alert blijft met slapeloosheid als gevolg.

histamine, daosin, histmaine intolerantie

Het histamine molecuul

Verder is het betrokken bij veel meer processen zoals o.a. de productie van maagzuur, de diameter en doorlaatbaarheid van de bloedvaten (bloeddruk) en verhoging van de adrenaline (opgejaagd gevoel).


Voeding

Histamine is niet alleen belangrijk voor mensen maar ook voor dieren en planten. Vandaar dat zij van nature voorkomt in zowel plantaardige als dierlijke voeding. Ook heeft voeding die bewerkt is een duidelijk hoger gehalte. U moet dan denken aan kant en klaar maaltijden, kaas, ham, worst, (gerookte) vis. Omdat histamine ontstaat bij bedervings-processen heeft voeding die al even ligt ook een duidelijk verhoogd gehalte.  Helaas wordt de stof niet afgebroken tijdens koken zodat het gehalte (bijna) niet veranderd.

Maar ook bewerkte dranken zoals wijn (met name mousserende) en (alcoholvrij) bier kunt u beter laten staan. Naast dat deze dranken histamine bevatten, maken zij ook histamine vrij in het lichaam.

Onthoud twee belangrijke algemeenheden:

  • In verse producten zit minder histamine dan in bewerkte of oudere producten.
  • Bewerkte producten bevatten meer histamine dan onbewerkte producten.

Of kort door de bocht: “Des te ouder, des te fouter”